Tentoonstellingen

Obliterated Families

Fototentoonstelling in Kriterion Amsterdam 14-1-2017 – 12-2-2017133a8119


Obliterated Families is een project/tentoonstelling van fotografe Anne Paq en journaliste Ala Qandil. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Nederlandse coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap (Kindercoalitie).

Opening van de fototentoonstelling op zaterdag 14 januari

Anne Paq en Ala Qandil zullen aanwezig zijn bij de opening. De opening zal om 15:00 beginnen met de vertoning van de film Flying Paper (2012) door Nitin Sawhney & Roger Hill, over een groep Palestijnse kinderen die kleur aan hun leven proberen te geven met een poging tot het Guinness World Record ‘meeste vliegers tegelijk in de lucht’.

133a8112Over de expositie:

Tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook in 2014 verloren 142 Palestijnse families drie of meer familieleden. Sommige families werden volledig weggevaagd. #ObliteratedFamilies vertelt het verhaal van enkele van deze families, van de geliefden die gedood werden en van hen die achterbleven.

Anne Paq is een bekroonde Franse fotografe die al gedurende meer dan een decennium verslag doet van verhalen uit Palestina. Zij is lid van het fotografencollectief Activestills.

Ala Qandil is een Palestijns-Poolse journaliste, voormalig correspondent van het Pools Pers Agentschap, die de laatste twee Israëlische militaire offensieven in Gaza in 2012 en 2014 heeft meegemaakt en verslagen.

De afgelopen jaren is er een alarmerende stijging te signaleren van het aantal Palestijnse kinderen dat slachtoffer wordt van gerichte acties door het Israëlische leger. Tijdens de aanvallen op Gaza in 2014 vonden 526 Palestijnse kinderen de dood. Dat is een kwart van het totaal aantal slachtoffers dat viel tijdens de 50 dagen dat Israël Gaza aanviel. Sinds 2014 zijn er op de Westelijke Jordaanoever 61 kinderen gedood en zijn er minstens 2935 kinderen gewond geraakt als direct gevolg van dit geweld. Recente incidenten tonen aan dat kinderen in toenemende mate slachtoffer van geweld van de Israëlische troepen zijn geworden, onder andere doordat er steeds vaker met scherp wordt geschoten op Palestijnse kinderen.

De verontrustende trend in het aantal buitengerechtelijke executies is het resultaat van een gewijzigd schietbeleid van de Israëlische regering waardoor militairen, politieagenten en particuliere beveiligingsmedewerkers het recht in eigen hand nemen zonder hiervoor gestraft te worden. Het doden van kinderen is op geen enkele wijze goed te praten. Het fundamentele recht van kinderen op leven en bescherming moet gewaarborgd worden, conform internationaal recht en in het bijzonder met inachtneming van het VN-Kinderrechtenverdrag en de Vierde Geneefse Conventie. De internationale gemeenschap mag geen uitzondering maken voor Israël en er moet een einde komen aan het feit dat het schenden van de rechten van deze kinderen ongestraft blijft. 133a8132

Meer informatie over het project:     obliteratedfamilies.com/en

Meer informatie over de film:            flyingpaper.org

Meer informatie over Kriterion:        www.kriterion.nl

This was my bedroom

Stadhuis Leiden, Kinderrechtenweek 2015.
ilya_pass-klein-zonder-wit-320x320Op 19 november is in Leiden de fototentoonstelling ‘Dit was mijn slaapkamer’ door Anne Paq en Active Stills over de situatie van Palestijnse kinderen geopend door burgemeester Lenferink en Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

Vorig jaar is het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag groots gevierd in Leiden. Dit jaar doen de gemeente Leiden en Defence for Children dit samen met de Nederlandse Coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap. 

De burgemeester benadrukt dat het roerige tijden zijn. Veel mensen vluchten voor geweld dat hen wordt aangedaan. Hele gezinnen zoeken een vellig onderkomen, die ze onder andere in de gemeente Leiden wordt geboden. In de Gaza Strook staan de bewoners structureel onder druk en zijn kinderen slachtoffer van de situatie die volwassenen veroorzaken. Dit is de reden dat de gemeente Leiden heeft gekozen om de tentoonstelling op het Stadhuis te laten zien.

img_3606_internet-1

Defence for Children is een logische partner voor de gemeente Leiden omdat ze in het Kinderrechtenhuis in Leiden gevestigd zijn. Defence for Children maakt onderdeel uit van de Nederlandse Coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap. Uit die naam benadrukt Aloys van Rest dat het vragen van aandacht voor kwetsbare kinderen in de wereld, zoals de situatie waarin Palestijnse kinderen opgroeien, structureel nodig is. De fototentoonstelling ‘Dit was mijn slaapkamer’ geeft een gezicht aan de Palestijnse kinderen die in de Gaza Strook hun veilige omgeving zijn kwijtgeraakt. De gefotografeerde kinderen laten zien wat zij het meest missen uit hun slaapkamer. De tentoonstelling wordt getoond rond 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind en is te zien tot en met 27 november in het Atrium van het Stadhuis in Leiden.

thumbnail_leiden-openingVoor het volledige artikel, klik hier.

Voor meer informatie zie Active Stills.

 

 

 

Room Number 4

thumbnail_room4-a0-poster-11-web-700-pixDomkerk in Utrecht, van 22 september tot en met 19 oktober 2014. 

Honderden kinderen worden elk jaar gearresteerd onder omstandigheden waar gezien hun leeftijd geen rechtvaardiging voor te vinden is en die een schending zijn van Israëlische en internationale wetgeving. De methodes van arrestatie en de duur van detentie, alsook het verhoor en de duur daarvan, zijn direct te zien in het gedrag van de kinderen. Ze worden na hun arrestatie of detentie humeurig en snel nerveus, en worden daarnaast impulsief, gewelddadig en opstandig. Kinderen zijn ook meer op zichzelf, wat zich onder meer uit in huilen, angst, verwarring, pijnklachten en gebrek aan zelfvertrouwen, alsook een algeheel gevoel van onveiligheid. Nadat kinderen worden vrijgelaten kunnen ze soms hun achterstand op school niet meer inhalen waardoor ze uiteindelijk vroegtijdig van school gaan.

img_0027_internet-1Room No.4 (Kamer 4) is een verhoorkamer in het ‘Russische Complex’ – het hoofdbureau van de Israëlische politie in Jeruzalem – waar Palestijnse inwoners van Jeruzalem, waaronder kinderen, ondervraagd worden.

Room No. 4 is waar veel van de misstanden beschreven in het rapport ‘De impact van de arrestatie en detentie van kinderen’ van het Madaa Silwan Creative Center – uit 2012 – plaatsvinden. Het rapport analyseert de uitkomsten van 30 interviews met kinderen uit de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem, tussen de 7 en 17 jaar oud, die gearresteerd en vastgezet zijn. De Room No. 4-tentoonstelling laat de realiteit zien waar kinderen die gearresteerd en vastgezet word en mee te maken krijgen, en is gebaseerd op de getuigenissen in dit rapport.

Lees het interview in Trouw met Galit Saporta (directeur gate 48) hier.img_0043_internet-1

Advertenties